Szaunaszeánsz

2014.10.23. 10:11

 

Itt a rossz idő, irány a szauna! Heti egy alkalom és nem leszek beteg ezen a télen. Megígérem!

 

Több sportot kipróbáltam (igazoltan is!), mégis a szaunázás áll a legközelebb hozzám. Nagy előnye, hogy nem gólra, percre, pontra vagy méterre megy. Inkább egy harmonikus, sok meditációval járó, külső és belső megtisztulás. A sajgó lélek heti egyszeri elernyesztése a test izzasztásával.

 

szauna utazás.sk.jpgA közhiedelemmel ellentétben a szaunázás nem kiegészítő sport, ellenkezőleg: ha valaki jól csinálja, nagyon kimerítő! A szaunába csak az amatőrök ugranak be egy körre, miután leszálltak a futópadról, a taposógépről, vagy elegük volt a súlyzópumpálásból. „Profi szaunázóknak” ez maga A Sport és eltöltenek vele 3-4 órát. Az amatőrök kijönnek a forró szaunából és lezuhanyoznak, a profik nem mennek olyan wellnessbe, ahol nincs (maximum 20 fokos) merülőmedence. Az amatőrök dumálnak a szaunában a haverokkal, a profik tudják, hogy a csend gyógyít, hallgatnak és belülre figyelnek. Az amatőrök ötpercenként ki-be ugrálnak, a profik egyaránt sok időt töltenek a forró szaunában és a hideg merülőmedencében. Az amatőrök felkiáltanak: „de hiszen a merülőmedence nagyon hideg!” „Igen drágám, ez a lényege!” – válaszolom. Mert tényleg ez!

 

Jól szaunázni úgy kell, ahogyan régen a kovácsok a vasat edzették! Melegben olvadni, majd a melegből gyorsan hidegbe. Legalább háromszor! Plusz olyan hosszan kell a hidegben és a melegben maradni, amilyen hosszan csak lehet!

 

A forró rész 10-30 percig is tarthat, nem számolom, érzem, mikor kell kimenni! Persze függ ez: a hőmérséklettől, a fáradtságomtól, a kimerültségtől, az aznapi unalomfaktoromtól, a szaunamestertől, a felöntéstől, az uralni vágyott gondolataimtól, stb...

szauna-wellness-2.jpg 

A hideg vizes rész 1-5 perc lehet és igazi jutalom. Mára ezt a részt élvezem leginkább. Nincs jobb a pillanatnál, amikor millió tű szúrja a bőrömet!

 

Gondolkodtam, mit mondhatnék azoknak, akik a forró szauna után félnek a hideg víztől és inkább langyos zuhanyt vesznek. (Nagyon amatőr!)

  • Nem tudják, hogy a hidegbe csak bemenni nehéz – a sokkhatást fejben kell tudni kezelni;

  • Forró szaunából sokkal könnyebb a hideg vízbe bemenni, mert a felhevült szervezet KÍVÁNJA a hűtést, (nem felhevült testtel, szobahőmérsékletről meg a víz tényleg hideg);

  • a millió tű minimum kellemetlen, de a bőr pillanatok alatt hozzászokik a hideghez és az első borzongás után NAGYON KELLEMES lesz;

  • a testünket közvetlenül érintő, körülvevő hideg víz gyorsan felmelegszik, ilyenkor mozogni kell, hogy elkeveredjen a távolabbi hidegebbel;

  • elképesztő jó érzés kimenni, amikor érzem: annyira áthűltem, hogy alig bírok mozogni;

  • összefoglalva: ahogy a szauna melegét lehet élvezni, ugyanúgy lehet a hideget is – a hideg víz fájdalma/az önfegyelem kellemetlensége az ára az edzettségünknek;

  • szakajtónyi szakirodalom szól a hideg-meleg váltás jótékony hatásairól; jó az ereknek, a vérnyomásnak, a bőrnek, a rendszeres szaunázással ritkábban fázik meg az ember, stb...

 

wfürcsi.jpg

 

Elvileg minden kemény edzéskör után jön a levezetés! Forróság-hideg-levezetés a sorrend. Utóbbi lehet fekvés, alvás, meditálás, esetleg zenehallgatás, olvasás. Aztán irány újra a forróság.

 

Szaunaszeánszom átlagosan 3-4 óráig tart. Általában három kör forró-hideg (40-20 fokos) vízzel kezdem, pihenés nélkül. Aztán jön 2-3 kör gőzkamra-hideg víz, majd 2-3 kör szauna-hideg víz, már pihenéssel. A másik véglet az egy kör gőz, 5 kör szauna. Ilyet akkor választok, ha jók a szaunafelöntések és két kör között jut elég idő a hideg vízre és a pihenésre is.

 

A köridőm cirka egy óra. A felöntés 25, a hideg víz 5, a pihenés cirka 30 perces. Van, amikor a szünet kevesebb, de akad olyan is, amikor elalszom és lekésem a következő felöntést. Nem számít, nem verseny ez. A harmónia, a jóérzés mindig fontosabb. Írhatok itt a hideg víz áldásos hatásáról, tán valaki követ is és elkezdi fejleszteni magát, egyre több időt szánva a hideg vízre, ami jó. Ám minden esetben a jóérzés a lényeg. Ez a szauna csodája: maga, a hétköznapi harmónia.

 

 

 

PS: szauna után mindenképpen igyunk sok vizet! Előtte 3 órával már ne együnk! Utána első utunk ne a McDonalds-be vagy a kedvenc velős-pacalozó éttermünkbe vezessen! Én a szaunázós napjaimon nem eszem mást csak gyümölcsöt és zöldséget. Jó a heti egyszeri tisztítás a mindennapos testi, lelki és szellemi igénybevétel közben.

 

 

 

(Fotók: innen, innen és saját októberi fotóból :-))

 

takacskrisztianír.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr176825429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása