TIROLI SÍTEREPEK III.

2014.11.16. 09:51

TIROLI SÍTEREPEK III.

 

(Az első és második rész itt és itt.)

 

Elértünk a legjobbakhoz, ám a három dobogós több szempontból is hasonló:

  • Budapesttől 800 km-re található Landeck, a tiroli Oberland városa. Innen maximum 30 kilométert kell utazni a síterepekre, melyeket egy-egy hegy választ el egymástól.

  • A svájci-olasz Zermatt-Cerviniával vetélkednek a „legnépszerűbb európai síterep” címért.

  • 200 km-nél nagyobbak, 1200-2900 m-en fekszenek és szép, hosszú pályákkal bírnak.

Nehéz volt a döntés, lássuk, mit izzadtam ki.

 

2Serfaus-Fiss-Ladis-Tirol-01.jpg

 

  1. SERFAUS-FISS-LADIS www.serfaus-fiss-ladis.at

200 km sí- és 16 km freeride-pályát csupán 38 felvonó szolgál ki, nem csoda, hogy a tiroli osztrákok kedvence nagy területe és szuperhosszú lesiklópályái miatt. A helyiek okosak, nem véletlen, hogy kevés külföldi vendég érkezik, azok is elsősorban németek. Ugyanannyi kék, mint fekete pályája jelzi: a kezdők ne ide jöjjenek. Egy nem túl ismert, fiatal, rohamléptekben fejlődő pályarendszerről van szó, amely egyre népszerűbb, elsősorban az átlag feletti számban visszatérő vendégek miatt.

 

9stanton1.jpg

 

Óriási élmény mondjuk Fisstől felmenni a Pezidig és vissza. Főleg, mert relatív alacsony ismertsége relatív kevesebb vendéget jelent és a pályák hosszabb ideig maradnak meg kiváló állapotban – legalábbis a többiekhez képest. Talán egyetlen hátránya, a fiatalsága, van még mit fejleszteni a környék kiszolgálórendszerén. A többi sítereppel összehasonlítva csekélyebb a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek száma és a másik két dobogósnál nehezebben megközelíthető. Előremutató, hogy Serfaus városa autómentes övezet. Van egy parkoló a város alatt, ahonnan a négymegállós Dorfbahn viszi be a turistákat. Ilyet másutt nem láttam.

 

Ischgl 1.jpg

 

  1. ISCHGL www.ischgl.com

Speciális hely. November végétől május elejéig, több mint 5 hónapon át hóbiztos. És ha már a bronzérmesnél a szórakozási lehetőségekről regéltem: átsíelhetünk Svájcba vámmentesen vásárolni, vagy élvezhetjük a legendás Top of the Mountain koncertsorozatot, amelyen fellépett már: Robbie Williams, Mariah Carey, a Scorpions, a Roxette, Katy Perry, Elton John, Rihanna vagy Kylie Minogue (különösen utóbbi kettőt néztem volna meg, miképp énekelnek szokásos tangájukban a hideg hegytetőn) vagyis csupa A-kategóriás sztár. A koncerteknek és jobb síadottságainak köszönhetően Ischgl ma már felkapottabb, mint Kitzbühel.

 

5Ischgl.Mariah_Carey.JPG

 

Az idei évben készült el az új felvonó, amivel a faluból gyorsabban jutunk fel a hegyre síelni. Odafent 238 km sípálya (15 kilométer freeride tereppel) és 45 felvonó szór szét minket. Szeretem, mert a jó síelők Mekkája. 39 km kék, 150 km piros és 34 km fekete pályával ez sem kedvez a kezdőknek. Kedvenc útvonalam Idalpon át a Viderjoch (az osztrák-svájci határ), majd az Alptridán át Samnaun a végállomás. Az út akkor is csodaszép, ha nem akarunk vámmentesen vásárolni. Nagyon szeretem még a Höllspitze/Palinkopf környéki fekete pályákat.

 

1st-anton4.jpeg

 

  1. SANKT ANTON AM ARLBERG www.stantonamarlberg.com

Die wiege des alpinen skilaufs: „Az alpesi síelés bölcsője” – hirdeti magát és már a számok nagysága miatt sem akadhatunk ki e szerénytelenségen. December elejétől április végéig hóbiztos e rendkívül impozáns hely 340 km sí-, 200 km freeride-pályával és 97 felvonóval. Mondanám, hogy az egész hegyoldal síelhető, de itt alapban több hegyoldalról és faluról van szó. St Anton közösködik St Christoph-fal, Stubennel majd később „hozzácsatolták” Lech-het és Zürs-öt.

 

7st anton485.jpg

 

Mikor a 2001-es sívébére készültek a falun átfutó vasutat „áttették” a völgy túloldalára egy alagútba, sőt, mellette a Svájcba tartó autópályának is építettek egy 14 km-es alagutat, ami Ausztriában a leghosszabb. Mikor elkészültek, építettek feléjük egy északnyugatra néző sípályarendszert, aminek köszönhetően St. Anton am Arlberg az egyetlen olyan síterep, ahol még délután is találunk alig használt, jól síelhető pályákat. Ezeket a szegény nap nem tudja megsütni, mert kora délután tud először lenézni rájuk. A pályák eloszlása is olyan, hogy a kezdők, a haladók és a nagyon haladók is jól érezhetik magukat.

 

4St-Anton-02.jpg

 

Nagyon kevés terület van, ahol nem lehet pályán kívül freeride síelni és nagyon sok csúcs közelében építettek sípályát, megoldva a kilátás-hegynézés-jólevegőszívás-sportolás négyes problémáját. Mindig van a közelben egy hütte, vagyis senki sincs életveszélyben a szó átvitt értelmében, míg a veszélyben lévőket 5 helikopter képes ellátni.

 

3st_anton 3.jpg

 

St Anton nem rendez koncertet. Itt a szezon végén a 2811 méteres Vallugáról a faluba indul a Der Weisse Rausch (kb: A fehér kaland), ami egy 9 km-es lesiklás (közben némi felfelé futással!). Ezt férfiaknak és nőknek külön rendezik és a győztesek nevét kőbe vésik... Aki nem hiszi, járjon utána!

 

(A képek a három síterep weboldalairól származnak.)

 

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr656899215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása