TIROLI SÍTEREPEK I.

2014.11.09. 10:18

 

Sírajongóknak Tirol télen maga a paradicsom. Idestova négy éve tobzódom, kipróbáltam a legnagyobb és legjobb síterepeket. Az angol/német weboldalakon 6-7 tiroli helyszín folyamatosan Ausztria TOP 10-ében található, de összeurópai viszonylatban is legalább 5. Impozáns! Az idén is alig várom már, hogy szezonkártyámat regisztráljam a www.skiline.cc oldalon és minden pályát, felvonót, vertikális és horizontális métert mérjek vele.

 

1.Skiwelt-biglayout_Gipfel_der_Hohen_Salve_im_Winter_SkiWelt_Wilder_Kaiser.JPG

 

Általánosságban elmondható, hogy 15 éve még több vendég érkezett Tirolba nyáron, mint télen, ám ez mostanra megfordult. Télen szinte mindenütt garantált a telt ház, míg nyáron egyre több szállás marad bezárva. Az ezredforduló óta Tirolt elözönlötték a nyugat-európai turisták, egyre többen érkeznek a „klasszikus sínemzetek” (britek, hollandok) polgáraiból.

 

2. Soelden BASE_Transfer_01.jpg

 

A változások trendszerűek:

  • nőttek az árak, a síbérletek és a szállások is évről-évre folyamatosan drágulnak;

  • a sípályákat nyitástól kb: 13 óráig lehet kényelmesen használni, addigra úgy bebuckásodnak, hogy utána már csak a bátor turisták síelnek;

  • előremutató, hogy egyes síterepek egyes pályáit napközben lezárják és lesimítják;

  • a helyiek csak délelőtt síelnek, majd lejönnek;

  • a turisták fent ebédelnek, később jönnek le; ők a rosszabb pályákra is fel-felmennek, de inkább a megszaporodott hüttékben/aprés ski-kben költik idejüket, pénzüket és napoznak;

  • árszínvonaltól függetlenül 16-17 órától megtelnek az éttermek, szaunák és vacsorázóhelyek;

  • sok szálláshely létezik Tirolban, ami csak télire nyit ki, mert elég bevételt termel egész évre.

 

4. Alpbachtal_tematicke8.jpg

 

Hogy miért csodálatos mégis Tirolban síelni? Az érzéssel magyaráznám a megmagyarázhatatlant. Egy tiroli sífalu télen olyan szép, mint egy száz évvel ezelőtti képeskönyvből kivágott kép, mintha egy védőburok választaná el a világ minden nyomasztó rútságától, gonoszságától. A szilveszteri tűzijáték többszörösen felülmúlja augusztus huszadikát.

 

3. soelden_01.jpg

 

Ráadásul, amit józan ésszel meg lehet szervezni és ki lehet építeni, azt a tiroliak megszervezik és kiépítik. A cél a vendég minőségi kiszolgálása és ezért az egész állam összefog. Kötelezik például a tulajdonosokat a helyi, néha 3-400 éves tiroli házak fenntartására és használatára. Ám a szépségbe tett pénz csak a befektetés egyik része: az egyes sípályákra is évente több tízmillió eurókat költenek. Új tórendszer kell a hóágyúknak, nagyobb, teherbíróbb felvonót kell építeni, új pályát kell megnyitni, össze kell kötni két különálló síterepet, stb. Nem csodálkoznék, ha 50 év múlva egész Tirol egy összefüggő síterep lenne.

 

5. skiwelt_soell_gondelbahn_hohe_salve2_winter.jpg

 

A sorrendem:

 

  1. SÖLDEN www.soelden.com

Kőszívű ember vagyok, mert itt csak nyáron jártam, sosem síeltem, az ötztali síparadicsomnál mindig találtam közelebbit. A 144 kilométernyi sípálya majdnem fele kék. Összesen 33 felvonója az egyik legkevesebb – tiroli értelemben. Jelentőségét az adja, hogy van egy gleccsere és óriási fejlesztéseket terveznek a helyiek. Már most méteres a hó: október elejétől május elejéig síelhető. A pályák 1350-től 3340 méterig emelkednek.

 

7. soelden_winter_05_large.jpg

 

  1. SKIWELT WILDER KAISER-BRIXENTAL www.skiwelt.at

    A hely, amit a turisták sokkal jobban imádnak, mint én. 280 km sípálya (90 százalékban kék és piros), 90 felvonó és 77 hütte – maguk a számok impozánsak! Az előnyei között említhetem a jégkunyhót és a hóbiztosságot (mikroklímája miatt mindig van olyan része, ahová friss hó hull!), ám a legfontosabb, hogy egy TELJESEN ÖSSZEFÜGGŐ PÁLYARENDSZER (Ausztriában a legnagyobb)! Sarkall a teljesítménytúrákra! Átsíelek a másik végébe és ha nem döglök ki közben, biztosan akkor fogok majd, amikor visszaértem a kiindulóponthoz. Ráadásul nemcsak a rendszeren belül lehet síelni, ha maradt erő, pár perces buszozás után a kitzbüheli területek is meghódíthatóak. A Skiwelt gyengéje, hogy „viszonylag” alacsony (620-1950 m) és rövidek a pályái, sokszor kell felvonózni. Hegyeit falvak veszik körbe, a felvonók minden oldalról ömlesztik a turistákat, így pontosan kétszer annyian jönnek fel, mint másutt. Egy szép napon sokat kell a felvonókra várva sorban állni. Igaz, kicsit kárpótol, ha körbenézek a Hohe Salvéról.

6. skiwelt-wilder-kaiser-brixental-brixen-im-thale-brixen-im-thale-tirol-skigebiete.jpg

  1. SKIJUWEL ALPBACHTAL-WILDSCHÖNAU www.skijuwel.com

Viszonylag fiatal síterepről van szó, két évvel ezelőtt kötötték össze a két területet egy hosszú lifttel, kialakítva Skijuwelt. Az első évben csaknem 10 százalékkal nőtt a turisták száma, de a felkapottabb helyekhez képest még mindig kevesen vannak. Több a rövid, családiasabb pálya, de van 3 hatalmas, egyenként cirka 3 kilométeres, jól száguldható, egybefüggő, piros lesiklópályája és néhány keveset látogatott, meredek fekete pályája is. Fejlesztése napirenden van, mivel a két terület egyenként jóval kevesebb látogatóra volt tervezve és néhol kicsik a felvonók. A 145 km összterületből több, mint a fele piros pálya (hurrá!) és 650-2025 méterig található. 57 lift szolgálja ki december közepétől április közepéig.

 

Alp-sonne-ueber-dem-schatzberg-.jpg

 

(Folytatás kedden és a jövő szombaton.)

(A képek a három síterep weboldalairól származnak.)

 

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr466878941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2014.11.09. 16:44:39

Na! Ezt se hittem volna, hogy itt sicentrum-ismertetőket is olvashatunk.:) Imádok síelni, az utóbbi években már 2x néhány napra is sikerült kijutni Ausztriába szezononként. Sajnos nekünk Szegedről némiképp messzebb van, mint Neked, és a gyerekek végett nem közömbös a távolság. Valahogy pont mielőtt Tirol elkezdődne, addig tart a fájdalomküszöböm a távolságot tekintve, sajnos, hiszen épp ott kezdenek el ugrásszerűen komolyabbak lenni a sícentrumok.
süti beállítások módosítása