OLIMPIARENDEZÉS

2014.12.13. 15:01

 

Hozzá kell szoknom, minden évtizedben egyszer bedobják az ötletet. Azonban sosem tudtam eldönteni, ez egy félrevezető kommunikációs stratégia (amely más, fontosabbakról irányítja át a figyelmet e jóval szenvedélyesebb témára)? Avagy a közgondolkodást erősítő kezdeményezés, amelynek végére az érintett társadalmi csoportok, egyezségre jutnak pró és kontra; továbbá kialakul egy országos szinten tiszta kép az igen/nem-ről.

 

A kérdésnek rengeteg vetülete van és biztosan ígérem, nem fogom mindegyiket érinteni.

 

Jelzem: sportriporter voltam. Magyarország olimpiai múltja és egyes sikersportágai egyértelműen megérdemelnének egy hazai olimpiát, hiszen a szocialista sporttámogatásról a kapitalista (azaz jóval pénzszegényebb) körülményekre áttérve is eredményesek maradtak, valamint egy olimpia mindig segít a sport és a sportolás fejlesztésében. Ráadásul nemigen volt más ország, amely lélekszámához képest olyan sikeres lett volna az elmúlt kb. 120 esztendő olimpiái során, mint mi.

 

olimpia_zaszlo.jpg

 

A téma felbukkanásának kiváltó oka, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elfogadta: vége a megalomán olimpiáknak. Az okok sokrétűek. A pályázás és a rendezés eszement, több tízmilliárd dolláros költsége mellett a legjelentősebb talán az, hogy a legutóbbi téli olimpia rendezéséből az összes jómódú, jól működő gazdasággal és demokráciával bíró ország kihátrált. Ne lepődjünk meg! A NOB mint bíróságok, törvények, államok és emberek felett álló szervezet, senkinek semmilyen elszámolással nem tartozik. Ebből páratlan korrupciós lehetőségek adódnak, melyeknek nagyon nehéz ellenállni. Nem is sikerült.

 

A szervezet egyetlen gyenge pontja, a saját imidzse. Ha ezen folt esik, veszít tekintélyéből, ergo két terméke (négyévenkénti téli/nyári olimpia) eladhatóságából. Az ezredforduló környékének jelentős korrupciós botránya óta ilyesmiről kevesebb szó esik. Ám egy, a témára rálátó kedves ismerősöm csak annyit mondott: hivatalosan nincs náluk korrupció, de küzdenek ellene.

 

Ami ellen viszont nem: hogy államokon, határokon és törvényeken viszik keresztül globális szponzoraik akaratát és saját kényelmükkel, nagyságukkal kapcsolatos elvárásaikat. Akár saját eszméik meggyalázásával. Ezért mutatott nekik a szervezéssel kapcsolatban minden normális ország középső ujjat (lásd Norvégia esetét).

 

Adott tehát a NOB, mellyel úri körökben nem állnak szóba, s mely ezért a lehetséges rendezés piacát kénytelen a kisebb és kevésbé jómódú (de demokratikus!) országok felé szélesíteni. (Némiképp visszataszító lenne, ha innentől minden olimpiát Oroszország, Kína és mondjuk: Katar rendezne.) S adott egy sportjára oly büszke kis ország, mely éppen most bekerült e célcsoportba.

 

Bár a megújított pályázati kiírást még egyáltalán nem ismerjük, tegnap a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetője az állami televíziók hathatós támogatásával elkezdte kampányát a lehetséges olimpiai rendezés mellett. Lehet, így kell megdolgozni a tömeget, ám úgy gondolom, jobb lenne először megtudni: mi is változott pontosan, majd beszélni néhány szomszédos országgal (Horvátország: vitorlásversenyek, Szlovákia: vadvízi evezés), tervezik-e, megengedhetik-e maguknak, szeretnének-e velünk együtt rendezni? Ám legelőször tán a magyarokat kéne megkérdezni, akarnak-e olimpiát?

 

25 éve gondolom úgy, ennek az országnak szüksége lenne egy nagy eseményre, hogy összefogjon, kirángassa magát a letargiából, ha kis időre is, de elfeledkezzen a szegénységről, a különálló szekértáborokról, a mindennapos gondokról, bajokról, nyomorúságról.

 

Ám ilyenkor mindig eszembe jut Bödőcs Tibor, humorista gondolata: először egy rendes országot kéne szervezni! Tudják! Működő egészségüggyel, közlekedéssel, takarékos állammal, egyszerű, átlátható adórendszerrel, dübörgő mezőgazdasággal, sikeres iparral, európai szinten egyedülálló oktatással, szigorú elszámolási kötelezettséget felvállaló, takarékos politikusokkal, államadósságmentes költségvetéssel, nyereséges Forma-1-gyel, egymással kommunikáló ellentétes érdekű csoportokkal vagy éppen működő tömegsporttal.

 

 

Mire mindezeket végiggondolom, egyetlen kérdésem marad. Ha a fentebbi „apróságokat” 25 év alatt senki sem tudta megoldani, mi a biztosíték, hogy sikerülne elfogadhatóan megrendezni egy olimpiát??

 

(Az olimpiai zászló és az öt karika a NOB tulajdona.)



takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr676980071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása