A VÉGJÁTÉK (TIPP???)

2014.07.13. 10:53

Tegnap gyorsan kiderült, hogy a brazil védelem Thiago Silvával sem (lett volna) jobb (Belo Horizontében), ha rendes csapatok ellen kell játszani. Ha hozzáadjuk, David Luiz teljesen beteg ötletét a Daley Blindnek visszafejelt labdáról, megértjük, miért nem lehetett a Paris St. Germain katari tulajdonosainak őszinte a mosolya. Az eljövendő szezon kezdő belső védő párosa több mint 100 millió eurójukba került és ilyen teljesítményre képes.

A hollandoknak is van mit sajnálni, hiszen az előző két meccsük összesen négy órájában sem voltak képesek gólt lőni. Most mindenki mondhatja a taktikai zseni van Gaal-nak: „ha tetszettek volna támadni”. Talán Vitray Tamástól hallottam, hogy a büntetőket a hosszabbítás előtt kéne megejteni, mert utána az egyik csapat 30 percig támadásra lenne kényszerítve.

 

Sokkal szomorúbb azonban, hogy újfent SIRALMAS volt a játékvezetés. Csak remélhetjük, hogy a döntőt megfelelően fújja majd az olasz Rizzoli, aki két meccset is vezetett már Argentínának (1-0 Belgium, 3-2 Nigéria) és a holland-spanyolt is.

 

A kupa.jpgA döntőben a számtani sorozatok szabályai szerint a németeknek kell győzniük, hiszen büntetőkkel:

1. a görögök kiestek Costa Rica ellen – a nyolcaddöntőben;

2. Costa Rica kiesett a hollandok ellen – a negyeddöntőben;

3. a hollandok kiestek Argentína ellen – az elődöntőben;

4. vagyis ha büntetőkre kerül a sor, Németországnak nincs félnivalója. :-)

 

Ráadásul, sosem veszítettek még vébén büntetőpárbajt. (Igaz, a brazilok sem kaptak még ki 7-1-re, ám mit tegyek, ha ez egy újabb példa arra, milyen erősek a németek?) :-)

 

Toni Kroos fogalmazta meg: „senki sem nyert még világbajnoki címet az elődöntőben.” Ő tudja, hiszen részese volt a Bayern tavalyi mindent elsöprő menetelésének, amit valószínűleg az idén is megismételt volna a csapat, ha Guardiola nem forgatja fel. Miért fontos ez? Mert abból a csapatból hat játékos lesz a kezdőben: Neuer, Lahm, Boateng, Kroos, Schweinsteiger és Müller. És ha valakiben lesz egy pillanatnyi kétség, hogy a tiki-taka mekkora kárt okozott a német válogatottnak, gondolja csak végig: Algéria ellen mintha tele lett volna a gatya, Ghána ellen mintha nem működött volna a csapat. Aztán Lahm visszaállt a védelembe és a helyére befért Khedira, aki tán a legjobb középpályásuk volt az utolsó két meccsen. Jó, segített az is, hogy Hummels visszatér és Boateng visszaállhatott a védelem közepébe, ami így jóval gyorsabb lett.

 

Ezt a döntőt a németek csak akkor veszíthetik el, ha saját magukat verik meg.

 

Nem ez a szándékuk. A Bayern-gerincről már beszéltem, de a csapattársak sem akárkik: Özil vagy éppen Götze. E csapatból hatan részesei voltak 2009-ben az U-21-es Európa-bajnoki döntőnek, ahol 4-0-ra verték az angolokat. Egész váratlanul „Aranygenerációnak” nevezik őket, más kérdés, hogy azóta csak klubszinten nyertek valamit, mindenütt másutt az (elő)döntőben elakadtak, általában a spanyol „Aranygeneráció” miatt. Hogy az olimpiai bajnoki és U-20-as vébé címet is nyert argentin „Aranygeneráció” ellen mekkora az esélyük, szinte csak azon múlik, hogy Messi feltűnik-e a döntőben – de erről majd később.

 

Németország ugyanis az egyetlen csapat, amely számottevően fejlődött és erősödött a torna során. Ennek alapját (Lahm visszaállítása) már érintettem: a védelem már nem annyira sérülékeny, Khedira és Schweini – akik mindketten sérülésből lábadozva érkeztek a vébére – már teljes erejükben pompáznak és Kroos-szal együtt uralják a középpályát. A két szélső, Özil és Müller közül előbbi képes Kroos helyére lépni és ugyanazt a sokoldalú passzolást bemutatni, míg a saját csapattársai által is kiszámíthatatlannak tartott Müller ott tud helyet csinálni, ahol – legalábbis szemlátomást – nincs.

 

Németország fizikai előnyben van, hiszen a vébé nyolc, meccsenként legtöbbet futó játékosból négy (Kroos, Müller, Höwedes, Lahm) náluk játszik. Másik előnyük, hogy pontrúgásokból képesek fontos gólokat szerezni (ötből három: Klose Ghána ellen, Hummels Franciaország ellen és Müller Brazília ellen, mindannyiszor Kroos beadásából).

 

Nem szóltam még a kapusról, aki posztján a vébé legjobbja. Egykezes védése Benzema ellen a leginkább impozáns kapusmozdulat volt, pedig egyáltalán nem volt hiány remek teljesítményekből. Neuer ráadásul akár kvázi söprögetőt is játszik, ha kapitánya ezt kéri. Mi kell ehhez? Alázat. Ha a 7-1 után a németek képesek elég alázatosak maradni – ahogyan Kroos oly jól kifejezte ezt – nem veszíthetnek.

 

Mégis miben bízhat Argentína?

 

Messiben, aki mindig képes teljesíteni, amikor kell.

 

Messi.jpg2005-ben, amikor a család első profi szerződését kötötte a Barcelonával, mindkét fél hosszútávon gondolkodott. Messi édesapja 2013-ig, a klub 2014-ig. Végül utóbbi akarata teljesült. Ám Jorge papa verziója teljesen érthető volt: ha a Barcelonánál bármi balul üt ki, 2013-ban Lionel szabaddá vált volna és egy másik klubban lett volna egy éve, hogy felkészüljön a 2014-es vébére, amikor 27 évesen ereje teljében lesz.

 

Milyen érdekes! Ugyan az együttműködés nem ütött ki balul (számtalan szerződéshosszabbításon és fizetésemelésen vannak már túl), mégis Messi valahogy fizikailag és lelkileg fáradtan érkezett a világbajnokságra. A statisztikák szerint nem fut annyit és olyan sebességgel, mint a legjobb éveiben. Takarékoskodik. Csak akkor pörög fel, amikor képes igazán nagyot alkotni. Ezek száma jelentős, hiszen minden meccsen volt legalább egy ilyen pillanata. Maradonára emlékeztet, igaz, nem az 1986-os „egyedül megnyerem a vébét” Maradonára, hanem a 90-es „kicsit fáradt, kicsit törődött, de nagyon rutinos” Maradonára – akinek ereje épp a döntőre, a németek ellen fogyott el.

 

Hogy ez miért van így, nem tudom. Valószínűleg 27 évesen már túl van a csúcson. Talán sok harcot megélt teste azt súgja: „végigjátszod a meccseket 70 százalékon, avagy 40-en, amit néha feltolsz 120-ra.” Ez a legkézenfekvőbb magyarázat, miért is látjuk annyiszor lehajtott fejjel bandukoln. Mint akkor Maradonát.

 

Vajon hány 120 százalékos pillanat maradt még benne. Vajon mekkora erőket von el az ellenféltől a kikapcsolása? Vajon tudják-e olyan jól kezelni a németek, mint 90-ben a római döntőn Maradonát?

 

Este minden kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr256504441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása