TIROLI SÍTEREPEK II.

2014.11.12. 09:01

(I. rész itt!)

November elején elkezdtek viszketni a síkesztyűhúzó izmaim. Ez normális elvonási tünet ilyentájt. A síposztok gyógyítják.

kitzbuhel_657.jpg

 

Tirol fő ütőere az Inntal, ebből nyílik az állam talán legnagyobb völgye: Zillertal, sok 1-5 felvonós csúszkapályával és négy nagyobbal. Közülük a Hintertux-gleccsert nem rangsoroltam. Szép, de nagyon szeles, elvonási tünetek kezelésére viszont ilyentájt vagy májusban tökéletes. EGÉSZ ÉVBEN NYITVA VAN. Egyszer nyáron is kipróbáltam, de ha éjjel nem fagy, a hó rossz minőségű és gyorsan olvad (még 3000 felett is).

 

3. Zillertal-Arena_Bergstation-Rosenalm1.jpg

 

  1. ZILLERTAL ARENA www.zillertalarena.com

Bár csak 139 kilométeres terep, ebből 99 piros pálya és 33 a kék. Ez a kezdőket kis területre szorítja, de 2-3 nap síelés után már megunják és ki kell próbálniuk magukat a piros pályákon, ami viszont a tempósabb síelést jelentősen megnehezíti. Ez akkor szomorú, ha nagyobbacska csoportok szeretnének az Übergangsjoch és az Arena Center közötti egyetlen pályán a másik hegyre átsíelni (inkább átevickélni, hóekézni, lúzerkedni). Talán már érzik, hogy az Arena nem egy igazi aréna, inkább csak 3 hegy összekötése sípályákkal. A Gerlos feletti része élvezetesebb, több, egy helyre befutó sípályával. 51 felvonója 580 és 2350 méter között mozog december elejétől április közepéig.

 

8. kit bergbahn.jpeg

 

 

  1. KITZBÜHEL-KIRCHBERG www.kitzski.com

A legismertebb. Csodálatos világ. A gazdagok kedvence általános drágaságával. Nemcsak síterepe, maga a város is turistamágnes szép, régi belvárosával. Ha valaki január vége felé, a lesiklóverseny környékén tud menni, menjen, ritka élmény hatvanezer emberrel együtt szurkolni és forralt bort iszogatni. A 170 km sípálya legjobb részei a Kirchberg, Jochberg, Kitzbühel feletti hegyeken vannak és több, mint fele kék pálya. Ez nálam már a „nem szeretem” kategóriába tartozik, mert rengeteg a (csaknem) kezdő. Sajnos kényelmetlen a terep, nem a hódeszkások álma, sok átcsúszó részen kell „rollerezni”, urambocsá' még a síelőknek is bottal tolni. Magassága 800-2000 méterig terjed és 53 felvonó szolgálja ki. Minden igaz, amit a vele szomszédos Wilder Kaisernél elmondtam: rövid pályák, sok felvonózás vár az itt síelőkre, de fekvéséből adódóan az érzés, a kilátás vagy éppen a verseny (lenti képen) hangulata kárpótol.

 

4. kitzb verseny.jpg

 

 

  1. HOCHFÜGEN www.hochfuegenski.com

Sosem gondoltam volna, hogy ez a mindössze 88 kilométeres zillertali síterep megveri a nagyobb, ismertebb riválisait. A hangulata, a Wedelhütte (lenti képen) fantasztikus panorámája, a – relatív – nehéz pályarendszere és a hosszú lesiklási lehetőségei miatt az első, amely a TOP 5-be került. 1500-2501 méterig síelhető, alul a gyerekeknek, felül a komolyabb síelőknek van elég sok, illetve elég hosszú pályája és mindenütt, ahol a vendégek száma indokolja építettek egy második felvonót, nehogy a szegény turistáknak várakozniuk kelljen. Tetszik ez a hozzáállás. Mindkét szélén van elég pálya és felfedeznivaló, hogy akár egy egész napot is ott síeljünk, napozzunk, élvezzük a levegőt és a kilátást. December elejétől április közepéig síelhető.

 

0. wedelhütte.jpg

 

  1. MAYERHOFEN www.mayrhofen.at

Mondhatok bármit Hochfügenről, ám ha ódát kell zengenem egy síterepről, ezt arról teszem, ami messze a legjobb terep egész Zillertalban. Képzeljünk el egy viszonylag magasan fekvő völgyet, amit még magasabb hegyek vesznek körbe és ahová minden pálya befut. Ideális terep, mert e magas hegyek mindegyike síelhető, sőt, van amelyik két irányban is. A völgy közepéből indul egy 150 fős gyorsfelvonó és felvisz 2000 méter fölé a hóbiztosabb területekre. Innen még átcsúszhatunk egy újabb hegy, további pályáira. Mayrhofen mindössze 135 kilométer, de minden pályája élvezhető és minden részét érdemes felfedezni. Kevés ilyen nagyszerű adottságokkal rendelkező sípályán jártam életemben. Fantasztikusan vadregényes, hüttéi rendre remek kilátók is. Akár erdei „bújópályát”, akár villámgyors és hosszú piros pályát keresünk, mindent megtalálunk itt. 5,5 kilométeres lesiklópályáját elsősorban a gyakorlottabbak kedvelik. Különlegessége a 78 százalékos lejtésű fekete pályája, a Harakiri (lenti képen). Tényleg csak jó síelőknek ajánlom, rettentő veszélyes (és bosszantó), ha a tudásukat bátorsággal helyettesítők keresztbe csúszkálnak rajta, miközben mi tépünk lefelé. Ha nagyobb lenne, a dobogóra kerülne – ez az egyetlen hibája.

 

mayrhofen-harakiri-abfahrt.jpg

 

(Folytatás szombaton.)

(A képek a három síterep weboldalairól származnak.)

 

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr826887555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása