Csúcspénz, csúcsfoci

2014.09.02. 17:31

 

Régóta ironizálok: a foci – a piros lámpás iparág, a kábítószer, a fegyverkereskedelem és az olaj mellett – a világ legnagyobb biznisze. A különbség csak annyi, hogy az első hárommal szemben legális és jobban átláthatók a pénzügyei.

 

 

Tegnap éjjel véget ért az idei nyári átigazolási időszak a világfociban sok tanulsággal.

 

 

ADATOK:

sok font2.jpg

835 millió font (mŁ) – ennyiért igazolt játékosokat az angol bajnokság 20 csapata.

425 mŁ – ennyiért igazoltak a spanyol klubok.

260 mŁ – ennyiért igazoltak az olaszok.

250 mŁ – a Bundesliga költése.

100 mL – a francia bajnokság költése, amiből 40 mŁ-ért ment David Luiz a Paris St Germainbe. :-)

 

(Hozzáteszem: a fontot 400 forinttal számolva, sorrendben: 334 milliárd; 170 mrd; 104 mrd, 100 mrd és 40 mrd – összesen: 748 mrd, azaz: 748.000.000.000 – FORINTRÓL beszélünk!)

 

 

A Manchester United kicsivel kevesebbet költött az argentin Angel di Maria-ra (59,7 mŁ), mint amennyiért (75 mŁ) Luis Suarezt eladta a Liverpool a Barcelonának. Az előbbi a Real Madrid egyik kiváló játékosa, a másik a fizikailag legkíméletlenebb angol bajnokság biztos lábú (és jól harapó), évente 30 gólt termelő csatára. Tényleg olyan kicsi köztük a különbség mint amennyit az ár sugall??

 

Szintén a Manchester United kicsivel kevesebbet fizet a féléves sérüléséből felépült, az angol bajnokságban szintén kipróbálatlan, kolumbiai Radamel Falcao egyéves „bérleti jogáért” (15,86 mŁ), mint amennyiért az Arsenal megvette tőle a csapat harmadik csatárát, a 4 évvel fiatalabb, 23 éves Welbecket (16 mŁ). Hogy Falcao az új ékszer vagy pánikbevásárlás, még nem tudni, de a fizetése a legmagasabbak között van, de erről mindjárt...

 

Messi, Ronaldo és Gareth Bale heti fizetése a világ két leggazdagabb klubjánál (Real Madrid, Barcelona) összesen 850.000 Ł (337,2 millió forint), míg a Rooney, van Persie, Falcao trióé a világ negyedik leggazdagabb klubjánál 885.00 Ł (351,2 millió forint). Előbbi kettő a világ elmúlt 6 évének vitathatatlanul két legjobb játékosa, míg Bale az angol bajnokságban az év játékosa volt 2013-ban. Utóbbiak közül Rooney 2010-ben volt az angol bajnokság legjobbja, de maradjunk annyiban, hogy mindhárman kisebb formátumú játékosok, mint az előző trió – mégis többet keresnek! :-)

 

 

FELVETÉSEK:

 

A Real Madrid megvett két támadóközéppályást, kolumbiai Rodriguezt és német Kroost, de eladta a csapat védekezőjét Xabi Alonsot és a középpályára visszarántott di Maria-t. Kérdés, hogy ugyanaz lesz-e a csapat sorsa, mint a kétezres évek elején, amikor a védekező középpályás, Makelele-t eladták, és ugyan náluk játszott bizonyos Zidane, Figo és Ronaldo (az eredeti), mégsem nyertek semmit, mert nem tudtak védekezni?

 

Hasonló hatékonysági kérdés merül fel a Barcelonánál, ahol a Messi, Neymar, Suarez csatársor nagyon jólSuarez.jpg hangzik, de még egy percet sem játszottak együtt, viszont a csapat védelme átalakul, új kapusuk van és a Xavi, Iniesta középpályás duó, mondjuk úgy: viseltes már. Vajon mire lesznek képesek?

 

Ugyanez a kérdés merül fel a Manchester Unitednél, ahol elköltöttek 150 mŁ-ot átigazolásokra, vettek védőket és támadókat, holott a csapatnak már a Sir Alex Ferguson időszakban is a középpálya közepén volt problémája. Most ráadásul a középső védelem sem elég jó, és ugye, be kell építeni a 11 fős csapatba vagy 6 új embert. Semmiség! De nekik legalább a bajnokságon kívül nincs mire koncentrálniuk, mert a Bajnokok Ligájába nem jutottak be.

 

Suarez távozását a Liverpool 117 mŁ-os költési rohammal orvosolta. Vettek játékost mindenhová, felkészülve a négyfrontos harcra is (tavaly nem indultak a Bajnokok Ligájában!), de itt is az a kérdés, hogy ha 2-3 alapember megsérül, miként illeszkednek majd be az új fogaskerekek a gépezetbe?

 

A Liverpoolhoz hasonló az Arsenal is sokat igazolt, azzal a különbséggel, hogy kedvenc csapatomnak három posztra kellett volna új játékos: egy tartalék középhátvéd, egy rendes védekező középpályás és Olivier Giroud hosszú sérülésével egy rendes csatár. Utóbbi pozícióba az utolsó utáni pillanatban megérkezett az angol válogatott Welbeck, de előző kettőből már kidőlt egy-egy ember (Koscielny és Arteta) Mi lesz, ha az Arsenal szokásos éves sérüléshulláma megint eljön?

 

 

 

De akkor kik igazoltak időben, tervezetten és ésszerűen?

 

A Chelsea, a Manchester City és a német csapatok. Ne lepődjünk meg, ha közülük kettő játssza majd 2015. június 6-án a Bajnokok Ligája döntőjét – Berlinben!

 

 

 

És nekünk magyaroknak, hol a helyünk ebben az egészben, amikor a gazdaság jól teljesít?

 

1999-ben, amikor a Manchester United megnyerte a Bajnokok Ligáját, egyik a sportgazdasághoz nagyon jól értő ismerősöm azt mondta: a csapat két csatára annyit ér, mint a teljes magyar labdarúgás. Maradjunk annyiban: még pár év és egy gazdag klub két csatára annyit fog érni, mint egész Magyarország!

 

 

 

(A posztban szereplő adatok és képek forrása az angol sajtó volt – ami egyébként elég pontos.)

 

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr626659463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása