Receptek: Varázskrém II - Csokoládé Mousse (Mousse au Chocolat)
2014.08.29. 14:03
Mottó: ha eszünk, ne szenvedjünk!
Ha egyszer egy jól főző asszony ezzel vár majd (és mellette még tízezer más apró, de fontos részletben is egyetértünk), azt hiszem, beadom a derekam és megkérem a kezét! Akkor is, ha házas. Mert ha valaki jó Csokoládé Mousse-t tud készíteni, érte minden nehézséget vállalnom kell!
A KEDVENCEM. Minden desszertek legjobbika. Ízében, illatában, puha krémességében olyasfajta többdimenziós élményt ad, amit csak kevés eledel. Szakrális. Egyszerre táplálja a testet, a lelket és a szellemet is. Kell-e ennél több?
Mivel elég Váncsa receptet olvastam, majd hirtelen felindulásból utána küldtem még Hamvas Béla A bor filozófiája című alapművét is, pontosan tudom, hogy az Istenek szeretetének köszönhetően a Mousse au Chocolat nem az, amit egyszerű házakban csokihabként emlegetnek, amit a gyerekek minden héten nyalogathatnak és még kérnek belőle. A Csokoládé Mousse evése közben áthat az áhítat, amit az igazán átszellemült hívő az istenekkel való beszélgetés közben érez. A jól, nagy odafigyeléssel elkészített Csokoládé Mousse az érzékeink harmóniájáig visz minket. Nekünk már csak az utolsó lépést kell megtennünk és azon vesszük észre magunkat, hogy hipp-hopp, hívők lettünk. Hogy mi az a hit? Bármi! Ismertem valakit, aki Mousse au Chocolat fogyasztása közben a negyedik, ötödik dimenziót is megtapasztalta!
Fontos még: a csokihabbal szemben a Csokoládé Mousse-t csak ünnepnap fogyasszuk!
Minden nap, amikor elénk kerül, ünnepnap!
Csodás tulajdonságai ellenére a Mousse au Chocolat elkészítése egyszerű és rövid, de figyelmet követel! Aki erre nem képes, az nyalogasson csokihabot! Nem érdemli meg, hogy hívő lehessen!
Hozzávalók:
-
2 db tojás;
-
1,5 evőkanál cukor;
-
2 db Dr. Oetker zselatinlemez;
-
125 g jó minőségű étcsokoládé (60-80 %-os, nálam a 75 %-os működik)
-
Rum (80%-os Stroht ajánlok), de Amarettoval is készíthetjük;
-
4 dl habtejszín
-
chilli por;
Elkészítése:
-
a zselatinlemezeket hideg vízbe tesszük cirka 5-10 percre;
-
a csokoládét forró víz felett felmelegítjük;
-
a tojást és a cukrot a meleg/forró vízágy felett egészen fehérre felverjük;
-
a csokoládét hozzákeverjük a tojáshabhoz és egy picit hűlni hagyjuk;
-
a zselatint kivesszük a vízből és jól kinyomkodjuk;
-
a tejszínt habosra verjük;
-
felmelegítjük a rumot (amarettot) kissé és feloldjuk benne a zselatint – figyelem, a zselatinnak teljesen fel kell oldódnia! Ha mégsem finom szűrőn átszűrve...
...hozzáadjuk a csokis habhoz;
-
ízlés szerint chillivel fűszerezzük (lehet anélkül is, de higgyük el, vele sokkal jobb!)
-
hozzáöntjük a habosra vert tejszínt és az egészet jól, de nem durván összekeverjük;
-
hidegen tároljuk pár órát, amíg nem folyik már.
Ha jól készítettük el, egy kanállal könnyedén és szépen tálaljuk.
Lassan, arcunkon az élvezet jeleivel, hangos oh-lá-lááá felkiáltásokkal fogyasztjuk akár magában, akár mondjuk levendulás vaníliafagyival, ami az én kedvenc verzióm.
Jó hétvégi bevásárlást és jó étvágyat!
takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir
Szerző: Takács Kr.
Szólj hozzá!
Címkék: receptek hit tojás házasság harmónia zselatin étcsokoládé chilli amaretto habtejszín Hamvas Béla Váncsa István stroh varázskrémek Csokoládé Mousse Mousse au Chocolat A bor filozófiája hívőnek lenni
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.