Receptek: Varázstészták I. Vargányás penne
2014.10.08. 17:13
Megvan, amikor Dwayne „The Rock” Johnson, filmes verőlegény, az „Amazonas kincse” legelején felírja egy füzetbe: „porcini”, vagyis vargányagomba? Behajtóként domborító hősünk később látványosan végigveri a teljes statisztagárdát, ám ez a történetünkben lényegtelen. Fontos viszont, hogy kiszállna a bizniszből, éttermet nyitna és ehhez elengedhetetlen egy rendes vargányás recept.
Megértem őt. Imádom a vargányát. Mondhat bárki bármit a szarvasgomba csodáiról, nem érdekel. Kapcsolatom a vargányával leginkább Gombóc Artúr és a csoki viszonyával írható le: nincs olyan elkészítése, amit ne imádnék. A vargánya lehet omlett, panírozott, egész, ragu, pácolt, tejszínes, stb.
Hozzáteszem: az olasz tésztakultúra legfontosabb üzenete az egyszerűség! Pár összetevő, pár fűszer, összerakod, kész. Lényeges: bár a vargánya frissen az igazi, markáns illatát és ízét akkor sem veszíti el, ha szárítottat használunk. Ez könnyebben hozzáférhető. Nemcsak jóízű, praktikus is, na! :-)
Hozzávalók (4 személyre):
-
Kis vaj és olívaolaj;
-
3 gerezd apróra vágott fokhagyma;
-
Jó csokor friss petrezselyem;
-
1-2 deci száraz, fehér bor;
-
Fél kiló penne tészta;
-
30 dkg parmezán – ízlés szerint reszelünk belőle;
-
10 dkg szárított vargányagomba;
-
3-4 dl főzőtejszín;
-
só, bors
Elkészítés:
-
a szárított vargányát 5 percre langyos víz ALÁ tesszük, lenyomjuk, hadd fulladozzon;
-
felforraljuk a tészta vízét, ha kész, megsózzuk, beletesszük a tésztát és „al dente-re” főzzük;
-
olívaolajban megolvasztjuk a vajat;
-
az apróra vágott fokhagyma kétharmadát hozzáadjuk, kb: 1 percig sütjük, ne égjen meg!!
-
kicsit megborsozzuk, megsózzuk;
-
a megnedvesített gombáról leöntjük a vizet;
-
beletesszük a fokhagymás olvasztott krémbe és picit megpirítjuk;
-
hozzáöntünk a bort és lefedjük, hadd párolódjon a boros lében pár percig;
-
csak jelzem: az igazi ínyencek ilyenkor adják hozzá az apróra vágott fokhagyma maradékát;
-
ha már jó az íze, levesszük a fedőt, felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk;
-
amikor besűrűsödött, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és melegen tartjuk;
-
a megfőtt tésztát, leszűrjük, ráöntjük a szószra némi olívaolajjal és összekeverjük;
-
parmezánnal bőven meghintve, a felhasznált bort poharakba töltve (a 2-3. palackot régóta behűtve tárolva), ízlés szerint sózva és borsozva fogyasztjuk.
Utána borozgatunk, jól érezzük magunkat.
(Fontos: a kalóriamentes verzióban a tésztát jó nagy adag saláta és/vagy rukkola helyettesíti; ha friss gombából készítem, csak a gomba szárát szeletelem fel, mert a boros-fokhagymás-borsos-tejszínes szószban a kalap EGÉSZBEN elkészítve is nagyon-nagyon jóízű lesz.)
Filmes kép innen.
takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir
Szerző: Takács Kr.
Szólj hozzá!
Címkék: receptek oliva tejszín vargánya vaj penne petrezselyem Dwayne "The Rock" Johnson Amazonasz kincse porcini varázstészta
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.