Megvan, amikor Dwayne „The Rock” Johnson, filmes verőlegény, az „Amazonas kincse” legelején felírja egy füzetbe: „porcini”, vagyis vargányagomba? az_amazonas_kincse_04_nagy.jpg Behajtóként domborító hősünk később látványosan végigveri a teljes statisztagárdát, ám ez a történetünkben lényegtelen. Fontos viszont, hogy kiszállna a bizniszből, éttermet nyitna és ehhez elengedhetetlen egy rendes vargányás recept.

 

Megértem őt. Imádom a vargányát. Mondhat bárki bármit a szarvasgomba csodáiról, nem érdekel. Kapcsolatom a vargányával leginkább Gombóc Artúr és a csoki viszonyával írható le: nincs olyan elkészítése, amit ne imádnék. A vargánya lehet omlett, panírozott, egész, ragu, pácolt, tejszínes, stb.

 

Hozzáteszem: az olasz tésztakultúra legfontosabb üzenete az egyszerűség! Pár összetevő, pár fűszer, összerakod, kész. Lényeges: bár a vargánya frissen az igazi, markáns illatát és ízét akkor sem veszíti el, ha szárítottat használunk. Ez könnyebben hozzáférhető. Nemcsak jóízű, praktikus is, na! :-)

 

Hozzávalók (4 személyre):

  • Kis vaj és olívaolaj;

  • 3 gerezd apróra vágott fokhagyma;

  • Jó csokor friss petrezselyem;

  • 1-2 deci száraz, fehér bor;

  • Fél kiló penne tészta;

  • 30 dkg parmezán – ízlés szerint reszelünk belőle;

  • 10 dkg szárított vargányagomba;

  • 3-4 dl főzőtejszín;

  • só, bors

 

Vargánya_hozzávalók[1].jpg

 

Elkészítés:

  • a szárított vargányát 5 percre langyos víz ALÁ tesszük, lenyomjuk, hadd fulladozzon;

  • felforraljuk a tészta vízét, ha kész, megsózzuk, beletesszük a tésztát és „al dente-re” főzzük;

  • olívaolajban megolvasztjuk a vajat;

  • az apróra vágott fokhagyma kétharmadát hozzáadjuk, kb: 1 percig sütjük, ne égjen meg!!

  • kicsit megborsozzuk, megsózzuk;

  • a megnedvesített gombáról leöntjük a vizet;

  • beletesszük a fokhagymás olvasztott krémbe és picit megpirítjuk;

  • hozzáöntünk a bort és lefedjük, hadd párolódjon a boros lében pár percig;

  • csak jelzem: az igazi ínyencek ilyenkor adják hozzá az apróra vágott fokhagyma maradékát;

  • ha már jó az íze, levesszük a fedőt, felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk;

  • amikor besűrűsödött, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és melegen tartjuk;

  • a megfőtt tésztát, leszűrjük, ráöntjük a szószra némi olívaolajjal és összekeverjük;

  • parmezánnal bőven meghintve, a felhasznált bort poharakba töltve (a 2-3. palackot régóta behűtve tárolva), ízlés szerint sózva és borsozva fogyasztjuk.

 

Vargányás_penne[1].jpg

 

Utána borozgatunk, jól érezzük magunkat.

 

(Fontos: a kalóriamentes verzióban a tésztát jó nagy adag saláta és/vagy rukkola helyettesíti; ha friss gombából készítem, csak a gomba szárát szeletelem fel, mert a boros-fokhagymás-borsos-tejszínes szószban a kalap EGÉSZBEN elkészítve is nagyon-nagyon jóízű lesz.)

 

Filmes kép innen.

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr356769093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása