Mottó: ha eszünk, ne szenvedjünk!

 

20140816 Minden összekeverve.jpg

 

Ha egyszer egy jól főző asszony ezzel vár majd (és mellette még tízezer más apró, de fontos részletben is egyetértünk), azt hiszem, beadom a derekam és megkérem a kezét! Akkor is, ha házas. Mert ha valaki jó Csokoládé Mousse-t tud készíteni, érte minden nehézséget vállalnom kell!

 

A KEDVENCEM. Minden desszertek legjobbika. Ízében, illatában, puha krémességében olyasfajta többdimenziós élményt ad, amit csak kevés eledel. Szakrális. Egyszerre táplálja a testet, a lelket és a szellemet is. Kell-e ennél több?

 

Mivel elég Váncsa receptet olvastam, majd hirtelen felindulásból utána küldtem még Hamvas Béla A bor filozófiája című alapművét is, pontosan tudom, hogy az Istenek szeretetének köszönhetően a Mousse au Chocolat nem az, amit egyszerű házakban csokihabként emlegetnek, amit a gyerekek minden héten nyalogathatnak és még kérnek belőle. A Csokoládé Mousse evése közben áthat az áhítat, amit az igazán átszellemült hívő az istenekkel való beszélgetés közben érez. A jól, nagy odafigyeléssel elkészített Csokoládé Mousse az érzékeink harmóniájáig visz minket. Nekünk már csak az utolsó lépést kell megtennünk és azon vesszük észre magunkat, hogy hipp-hopp, hívők lettünk. Hogy mi az a hit? Bármi! Ismertem valakit, aki Mousse au Chocolat fogyasztása közben a negyedik, ötödik dimenziót is megtapasztalta!

 

Fontos még: a csokihabbal szemben a Csokoládé Mousse-t csak ünnepnap fogyasszuk!

Minden nap, amikor elénk kerül, ünnepnap!

 

Csodás tulajdonságai ellenére a Mousse au Chocolat elkészítése egyszerű és rövid, de figyelmet követel! Aki erre nem képes, az nyalogasson csokihabot! Nem érdemli meg, hogy hívő lehessen!

 

 

20140816_A hab és a rum.jpg

 

Hozzávalók:

  • 2 db tojás;

  • 1,5 evőkanál cukor;

  • 2 db Dr. Oetker zselatinlemez;

  • 125 g jó minőségű étcsokoládé (60-80 %-os, nálam a 75 %-os működik)

  • Rum (80%-os Stroht ajánlok), de Amarettoval is készíthetjük;

  • 4 dl habtejszín

  • chilli por;

 

Elkészítése:

  1. a zselatinlemezeket hideg vízbe tesszük cirka 5-10 percre;

  2. a csokoládét forró víz felett felmelegítjük;

  3. a tojást és a cukrot a meleg/forró vízágy felett egészen fehérre felverjük;

  4. a csokoládét hozzákeverjük a tojáshabhoz és egy picit hűlni hagyjuk;

  5. a zselatint kivesszük a vízből és jól kinyomkodjuk;

  6. a tejszínt habosra verjük;

  7. felmelegítjük a rumot (amarettot) kissé és feloldjuk benne a zselatint – figyelem, a zselatinnak teljesen fel kell oldódnia! Ha mégsem finom szűrőn átszűrve...

    20140819 Rumban feloldódott zselé.jpg

    ...hozzáadjuk a csokis habhoz;

  8. ízlés szerint chillivel fűszerezzük (lehet anélkül is, de higgyük el, vele sokkal jobb!)

  9. hozzáöntjük a habosra vert tejszínt és az egészet jól, de nem durván összekeverjük;

  10. hidegen tároljuk pár órát, amíg nem folyik már.

 

Ha jól készítettük el, egy kanállal könnyedén és szépen tálaljuk.

 

Lassan, arcunkon az élvezet jeleivel, hangos oh-lá-lááá felkiáltásokkal fogyasztjuk akár magában, akár mondjuk levendulás vaníliafagyival, ami az én kedvenc verzióm.

 

Jó hétvégi bevásárlást és jó étvágyat!

 

 

takacskrisztianir.blog.hu és facebook.com/takacskrisztianir

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://takacskrisztianir.blog.hu/api/trackback/id/tr476646447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.